Vochtproblemen na het isoleren van de woning
Vochtproblemen komen vaak maar tot uiting bij grote renovatiewerken. Vaak gaat men er dan van uit dat het probleem nieuw is aangezien de vochtplekken en schimmels voordien nog niet zichtbaar waren. Dat is echter niet het geval. Indien er plots ongemakken opduiken die er voordien niet waren is dit enkel een bevestiging dat het extra isoleren van de woning zijn nut toont en dat er een betere isolatischil rondom de woning geplaatst wordt. Hierdoor kan het inwendige vocht niet meer zo snel als vroeger de woning verlaten wat gaat leiden tot vochtproblemen. Hoe je dit kan oplossen en opsporen lees je hier:
Typische renovatewerken waarbij vochtproblemen kunnen optreden
Vermoed je een vochtprobleem nadat je isolatie hebt aangebracht in de woning? Onderstaand vind je een overzicht van typische kenmerken, oorzaken en gevolgen.
Nieuwe ramen plaatsen
Wanneer je overschakelt van enkel glas naar dubbel glas en ook nog eens kiest voor goed isoleren raamprofielen en winddichte afsluiting zal je woning plots een pak beter gaan isoleren. Typische kenmerken hoe je vochtproblemen kan herkennen na het vernieuwen van de ramen zijn vochtplekken of schimmels rondom het raam. Aangezien het raam nu niet langer het koudste vlak is maar wel de bakstenen muur rondom is het logisch dat het vocht hier zal condenseren en bijgevolg omgezet wordt tot water.
Dak isoleren
Ook wanneer je een dak isoleert dat voordien niet of nauwelijks geïsoleerd werd kunnen plotse vochtproblemen tot uiting komen. Via het dak gaat er maar liefst 25% van alle energie verloren. Wanneer je dit plots drastisch vermindert krijg je te maken met een ophoping van vocht welke zich zal uiten in de hoeken van het plafond.
Gevel renoveren en isoleren
Als je besluit om de gevel te bekleden met een nieuw gevelbekledingsmateriaal ga je als het ware een complete isolatieschil rondom de woning aanbrengen. Ventileren kan niet langer gebeuren via de muren waardoor het inwendige vocht een andere uitweg gaat zoeken. Als je ook nog eens de ramen hebt vernieuwd en ook het dak geïsoleerd hebt kan dit vocht nergens meer weg en zal het condenseren op de muren en plafonds. Zeker in de koudere gedeelten van het huis zoals de garage, berging en zolder zullen dergelijke problemen tot uiting komen.
Hoe vochtproblemen oplossen na isoleren van de woning?
Om vochtproblemen definitief op te lossen is het belangrijk zich niet te focussen op de gevolgen ( vochtplekken na het isolereren) maar wel op de oorzaak ( binnenkomen van vocht). Dit kan op allerhande manieren voorkomen. Grondvocht en opstijgend vocht zijn de vaakst voorkomende en moeilijkst te bestrijden oorzaken maar ook andere factoren kunnen meespelen. Een lekkende afvoerbuis of een lekkende waterleiding kunnen allen aanleiding zijn voor vochtproblemen. Door contact op te nemen met een vochtbestrijder zal er met speciale apparatuur uw woning onderzocht worden om zo de oorzaak op te sporen en aan te pakken. Contacteer ons gerust voor meer informatie en vrijblijvende offertes met een vaste prijs en gegarandeerde aanpak van uw vochtprobleem.
Tip: Het isoleren van jouw woning is dan wel een hele investering. Weet dat het op lange termijn een slimme zet is. Dankzij isolatie gaat er minder energie verloren. Dat betekent een hoger comfortgevoel in huis én een heuse besparing op jouw energiefactuur. Dat is niet alleen voordelig voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Andere energiebesparingstips vind je op:
Gratis diagnose aanvragen online
Benieuwd naar de oorzaak, oplossingen en kosten voor het definitief oplossen van uw vochtprobleem? Vraag nu uw gratis en vrijblijvende diagnose + offerte aan via onderstaand formulier: