Omgaan met vochtproblemen in de woning

Ruim 15% van de woningen in Vlaanderen heeft wel eens last van vochtproblemen. In een groot deel van de gevallen komt dit door opstijgend grondwater dat de woning binnenkomt. Dit probleem komt vaak voor bij wat oudere woningen die gebouwd zijn van boutmaterialen die niet vochtwerend zijn. Hierdoor neemt de fundering op en zuigt deze als het ware de woning in waardoor er vochtplekken in de muren en kelder kunnen ontstaan.

 

De juiste diagnose door een vochtbestrijder

Opstijgend vocht kan definitief worden voorkomen door een vochtbestrijding specialist. Er zijn verschillende manieren waarop de woning vochtwerend gemaakt kan worden. Afhankelijk van uw situatie kan een vochtbestrijding specialist middels een diagnose bepalen welke methode het meest effectief zal zijn. Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het impregneren van de muren en vloeren, kelderdichting en het onderkappen van de muren. Het bestrijden van vochtproblemen begint al bij de diagnose. Wanneer er een verkeerde diagnose wordt gesteld dan is de kans groot dat het opstijgend vocht na verloop van tijd weer terugkeert. Het is dus belangrijk om het juiste vochtbestrijding aan te nemen dat voldoende ervaring heeft.

 

Vochtbestrijding opstijgend vocht

 

Waarom een vroege diagnose erg belangrijk is.

Ook bij beginnende vochtproblemen (meestal te zien als kleine vochtplekken op de keldervloer of muren) is het verstandig om een vochtbestrijder te raadplegen. De onderliggende problemen kunnen namelijk groter zijn dan deze in eerste instantie lijken. Bij aanhoudende vochtproblemen kan het namelijk voorkomen dat de vloeren en muren poreus worden. Dit tast de waarde van een woning enorm aan. Bovendien komt de gezondheid van de inwoners in gevaar.

Vochtige muren zijn namelijk een broedplaats voor schadelijke schimmels. In combinatie met een hogere luchtvochtigheid in de woning kunnen hierdoor ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Neem dus direct contact op met een ervaren vochtbestrijder wanneer u het vermoeden heeft dat u last heeft van opstijgend vocht in de woning.

 

Comments are closed.